• Natlie Imbruglia

    Doesn`t she look very cool?

  • Thousands of Years

    Earth has lived thousands of years...

  • Fruits

    Fruits are vital for health and their nutrients...

  • The Lonely Road

    The Lonely Road reminds Me with You...

  • Twister

    Here are some twisting graphics for you...

Friday, February 26, 2010

Cara buat blog versi youtube video



1. Klik tanda anak panah yang bertuliskan " CREATE A BLOG "

2. Daftar akaun blogger dengan alamat gmail atau email anda.

3. Taipkan Blog Title dengan nama yang ingin anda gunakan. Sebagai contoh, Ini blog saya.

4.Taipkan alamat blog anda di ruangan Blog Adress (URL). Sebagai contoh, Iniblogsaya2010.blogspot.com.

5. Isi dibahagian Word Verification dengan teks yang dipaparkan pada captcha.

6. Seterusnya klik Continue.

7. Pilihlah template yang anda inginkan. Kemudian klik button anak panah yang bertuliskan Continue.

8. Setelah keluar tulisan Start Blogging, klik button tersebut. Anda kini sudah boleh mula menulis. Setelah selesai menulis, klik Publish Post.

Cara pasang tab menu pada blogspot


Untuk memasang tab menu seperti yang boleh anda lihat pada blog ini (sila klik), sila ikut beberapa langkah di bawah.

p/s: Sila save script template anda.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout Edit HTML.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find dan seterusnya tekan Enter.


Langkah 3

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste di atas atau sebelum kod ]]></b:skin>

#tabmenu{
width: 210px;
margin: 0 auto;
}
.box{
background: #fff;
width: 196px;
padding: 0 5px 0 5px;
}
.boxholder{
clear: both;
padding: 2px;
background: #ccc;
}
.tab{
float: left;
height: 28px;
width: 68px;
margin: 0 0px 0 1px;
text-align: center;
background: url(http://2.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/S4fMmwmJs1I/AAAAAAAABAk/roZO67VJRF0/s320/btn_3.png) no-repeat;
}
.tabtxt{
margin: 0;
color: #fff;
font-size: 12px;
font-weight: bold;
padding: 8px 0px 0 5px;
}

Langkah 4

Sekali lagi, dengan menggunakan keyboard taip kod </head> dan seterusnya, tekan Enter.


Langkah 5

Salin kod berwarna merah di bawah dan paste di atas atau sebelum kod </head>

<script type="text/javascript" src="http://sites.google.com/site/defaultjssite/prototype.lite.js"></script>
<script type="text/javascript" src="http://sites.google.com/site/defaultjssite/moo.fx.js"></script>
<script type="text/javascript" src="http://sites.google.com/site/defaultjssite/moo.fx.pack.js"></script>
<script type="text/javascript">
function init(){
    var stretchers = document.getElementsByClassName('box');
    var toggles = document.getElementsByClassName('tab');
    var myAccordion = new fx.Accordion(
        toggles, stretchers, {opacity: false, height: true, duration: 600}
    );
    //hash functions
    var found = false;
    toggles.each(function(h3, i){
        var div = Element.find(h3, 'nextSibling');
            if (window.location.href.indexOf(h3.title) > 0) {
                myAccordion.showThisHideOpen(div);
                found = true;
            }
        });
        if (!found) myAccordion.showThisHideOpen(stretchers[0]);
}
</script>

Langkah 6

Salin kod hijau di bawah dan paste pada notepad. Edit teks yang di bold dengan memasukkan teks, link ataupun script yang sesuai.

<b:widget id='HTML100' locked='false' title='Tab menu' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div id='tabmenu'>
    <div id='content'>
    <h3 class='tab' title='first'><div class='tabtxt'><a href='#'>Title 1</a></div></h3>
    <div class='tab'><h3 class='tabtxt' title='second'><a href='#'>Title 2</a></h3></div>
    <div class='tab'><h3 class='tabtxt' title='third'><a href='#'>Title 3</a></h3></div>

    <div class='boxholder'>

        <div class='box'>
            Masukkan teks,link atau script disini
        </div>
        <div class='box'>
            Masukkan teks, link atau script disini
        </div>
        <div class='box'>
            Masukkan teks,link atau script disini
        </div>
        
    </div>
</div>

</div>
<script type='text/javascript'>
    Element.cleanWhitespace('content');
    init();
</script>

<b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>

Langkah 7

Sekali lagi dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'> 

Langkah 8

Salink kod yang telah siap di edit pada langkah 6 tadi dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error terpapar dan anda berpuas hati dengan hasilnya, klik saja Save.

Thursday, February 25, 2010

Cara pasang menu bar dengan drop down versi pink


Untuk memasang menu bar dengan drop down versi pink seperti yang boleh anda lihat di sini (sila klik), hanya ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

p/s: Sila save script template anda.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl+F dan taip atau paste kod ]]></b:skin> . Seterusnya, tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste di atas atau sebelum kod ]]></b:skin> (rujuk langkah 2)

#pinkmenubar{
/*float: left;*/
/*width: 100%;*/
margin: 0 0 10px 0 ;
padding: 2px 2px 2px 20px;
height: 28px;

background-color: #FEE4F6;

background-image: url("http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/S4Z_msXTuQI/AAAAAAAAAPQ/2o31mNyjXfc/s400/navbg.png");
background-repeat: repeat-x;
background-position: bottom;
border-color: #E3099E;
border-width: 1px 0 1px 0;
border-style: solid;
text-transform: lowercase;
line-height: 100%;
width: auto;

}

#pinkmenubar > li{
float: left;
width: 130px;
height: 28px;
margin: 0;
padding: 0;
list-style: none;
position: relative;
}

#pinkmenubar > li > a{
display: block;
width: 99px;
height: 15px;
padding: 5px 24px 8px 7px;

background-image: url("http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/S4Z_f3TCOBI/AAAAAAAAAPI/7QZOhnEEzHk/s400/buttonbg.png");
font-size: 13px;
color: #FA69CC;
text-decoration: none;
font-family: Trebuchet MS;

}
#pinkmenubar > li:hover > a{
background-image: url("http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/S4Z_X9Z56rI/AAAAAAAAAPA/KFjeJWS6wFY/s400/buttonbghover.png");
color: #E3099E;

}

ul#pinkmenubar > li > ul{

/*

position: absolute;
right: 5px;
top: 4px;


*/

float: right;
width: 17px;
height: 20px;


margin-top: -24px;
margin-right: 5px;



padding: 0;

background-image: url("http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/S4Z_QazUwjI/AAAAAAAAAO4/7HhGrCGLQ8Q/s400/dropdown.png");
z-index: 50;

overflow: hidden;

}
ul#pinkmenubar > li > ul:hover{

background-image: url("http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/S4Z_Eau8sgI/AAAAAAAAAOw/_sLGYPg2Q1M/s400/dropdownhover.png");
overflow: visible;

}


ul#pinkmenubar li ul li{
position: absolute;
margin-left: -9000px;
}
ul#pinkmenubar > li > ul:hover > li{
display: block;
width: 117px;
margin: 0 0 0 -99px;
padding: 0;
position: relative;
z-index: 500;

}

ul#pinkmenubar > li > ul:hover > li:first-child{
margin-top: 18px;
padding-top:3px;

background-image: url("http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/S4Z-8SczJuI/AAAAAAAAAOo/2zW3xY391VI/s400/topsubmenu.png");
background-repeat: no-repeat;
background-position: 100% 0;

}
ul#pinkmenubar > li > ul:hover > li:last-child{

padding-bottom:3px;

background-image: url("http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/S4Z-zGaPfMI/AAAAAAAAAOg/BC8bKMBHLro/s400/bottomsubmenu.png");
background-repeat: no-repeat;
background-position: 0 100%;

}
ul#pinkmenubar > li > ul:hover > li:last-child:hover{
background-image: url("http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/S4Z-o3FM7HI/AAAAAAAAAOY/KR8z_IasEmE/s400/bottomsubmenuhover.png");
}

ul#pinkmenubar > li > ul:hover > li > a{
display: block;
background-color: #FFF5FC;
border-color: #E3099E;
border-width: 0 1px 0 1px;
border-style: solid;
padding: 1px 4px 1px 4px;
margin: 0;
font-family: Trebuchet MS;;
text-decoration: none;
font-size: 12px;
background-image: url("http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/S4Z-ggeP4xI/AAAAAAAAAOQ/ur2QXFWB_FM/s400/submenubutton.png");
color: #E3099E;
}
ul#pinkmenubar > li > ul:hover > li > a:hover,
ul#pinkmenubar > li > ul:hover > li:hover > a{
background-image: url("http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/S4Z-XHp5mHI/AAAAAAAAAOI/uSpy1EhHZ_s/s400/submenubuttonhover.png");
}

code.pre {
white-space: pre;
background-color: #f8f8f8;
display: block;
line-height: 140%;
}

Langkah 4

Salin kod berwarna merah di bawah dan paste pada notepad. Edit kod yang di bold dengan menggantikan URL dan title anda.

<ul id='pinkmenubar'>
<li ><a href='masukkan URL di sini'>HOME</a></li>

<li ><a href='masukkan URL di sini'>about</a>
<ul>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Squirrel?</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Seamus</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Portfolio</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Contact</a></li>
</ul>
</li>

<li ><a href='masukkan URL di sini'>play ground</a>
<ul>
<li><a href='masukkan URL di sini'>css play</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>xsl&lt;/a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>backgrounds</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>flash</a></li>
</ul>

</li>
<li ><a href='masukkan URL di sini'>rants</a></li>

</ul>

Langkah 5

Sekali lagi, dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod <div id='content-wrapper'>

Langkah 6

Salin kod yang telah siap di edit pada langkah 4 tadi dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div id='content-wrapper'>

Akhir sekali klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.


p/s:

Jika kod <div id='content-wrapper'> tiada pada script template anda, gantikan dengan <div id='header-wrapper'> . Seterusnya cari penutup kod <div id='header-wrapper'> iaitu </div>

Contoh:

<div id='header-wrapper'>
<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
<b:widget id='Header1' locked='true' title='my test page (Header)' type='Header'/>
</b:section>
</div>
-----> Penutup

Paste kod yang telah siap di edit pada langkah 4 tadi dan paste di bawah atau selepas </div>

Wednesday, February 24, 2010

Cara pasang menu bar versi 2


Untuk memasang menu bar dibawah header, seperti yang boleh anda lihat pada blog ini ataupun di template classic(sila klik), sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

p/s: Sila save script template anda.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find. Seterusnya tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste di atas atau sebelum kod ]]></b:skin> ( rujuk langkah 2)

p/s: Anda boleh edit kod warna yang di bold mengikut keseuaian blog anda jika perlu.

.invertedshiftdown{
padding: 0;
width: 100%;
border-top: 5px solid #000;
background: transparent;
voice-family: "\"}\"";
voice-family: inherit;
}

.invertedshiftdown ul{
margin:0;
margin-left: 40px;
padding: 0;
list-style: none;
}

.invertedshiftdown li{
display: inline;
margin: 0 2px 0 0;
padding: 0;
text-transform:uppercase;
}

.invertedshiftdown a{
float: left;
display: block;
font: bold 12px Arial;
color: black;
text-decoration: none;
margin: 0 1px 0 0;
padding: 5px 10px 9px 10px;
background-color: white;

-moz-border-radius-bottomleft: 5px;
border-bottom-left-radius: 5px;
-moz-border-radius-bottomright: 5px;
border-bottom-right-radius: 5px;
}

.invertedshiftdown a:hover{
background-color: #000;
padding-top: 9px;
padding-bottom: 5px;
color: white;
}

.invertedshiftdown .current a{
background-color: #D10000;
padding-top: 9px;
padding-bottom: 5px;
color: white;
}

Langkah 4

Salin kod merah di bawah dan edit pada notepad. Gantikan kod merah yang di bold dengan URL dan teks pilihan anda.

<div class='invertedshiftdown'>
<ul>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 1</a></li>
<li class='current'><a href='masukkan URL di sini'>Link 2</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 3</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 4</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 5</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 6</a></li>
</ul>
</div>
<br style='clear: both;'/>

Langkah 5

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod <div id='content-wrapper'> pada ruang Find dan seterusnya tekan Enter.

Langkah 6 

Salin kod berwarna merah yang telah di edit (rujuk langkah 4) dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div id='content-wrapper'> (rujuk langkah 5)


Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

Sunday, February 21, 2010

Cara pasang menu bar pada blog


Untuk memasang menu bar dibawah header, seperti yang boleh anda lihat pada blog ini (sila klik), sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

p/s: Sila save script template anda.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find. Seterusnya tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste di atas atau sebelum kod ]]></b:skin> ( rujuk langkah 2)

p/s: Anda boleh edit kod biru yang di bold mengikut keseuaian blog anda jika perlu.

/* menu bar */
#menubar{
margin: 0;
padding: 0;
float:left;
border:1px solid #e5e5e5;
width:100%;
background:#e5e5e5;
}

#menubar li{
margin: 0;
padding: 0;
list-style: none;
float: left;
font: bold 11px arial;
}

#menubar li a{
display: block;
margin: 0;
padding: 4px 10px;
background: #666;
color: #fff;
text-align: center;
text-decoration: none;
border:2px solid #ffffff;
border-right:3px solid #ccc;
}

#menubar li a:hover{
background: #000;
}

#menubar div{
position: absolute;
visibility: hidden;
}

Langkah 4

Salin kod merah di bawah dan edit pada notepad. Gantikan kod merah yang di bold dengan URL dan teks pilihan anda.

<ul id='menubar'>
<li><a href='#'>HOME</a></li>
<li><a href='masukkan URL profile di sini'>PROFILE SAYA</a></li>
<li><a href='mailto:masukkan e mail di sini'>E MAIL SAYA</a></li>
<li><a href='masukkan link 1'>LINK 1</a></li>
<li><a href='masukkan link 2'>LINK 2</a></li>
</ul>

Langkah 5

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod <div id='content-wrapper'> pada ruang Find dan seterusnya tekan Enter.

Langkah 6 

Salin kod berwarna merah yang telah di edit (rujuk langkah 4) dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div id='content-wrapper'> (rujuk langkah 5)


Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.


Friday, February 19, 2010

cara pasang animated label cloud di blogspot


Untuk memasang label cloud animasi pada sidebar seperti yang boleh anda lihat pada gambar yang di tunjukkan di atas, anda hanya perlu ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

p/s: Save script template anda terlebih dahulu.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya, tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'> pada ruang Find. Seterusnya, tekan kekunci Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste selepas atau di bawah kod <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'> (rujuk langkah 2)

<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<center>
&lt;object type="application/x-shockwave-flash" data="http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf" width="250" height="200" allowscriptaccess="always" &gt;
&lt;param name="movie" value="http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf" /&gt;
&lt;param name="bgcolor" value="#ffffff" /&gt;
&lt;param name="flashvars" value="tcolor=0x000000&amp;mode=tags&amp;distr=true&amp;tspeed=100&amp;tagcloud=&lt;tags&gt;
<b:loop values='data:labels' var='label'>
<a expr:dir='data:blog.languageDirection' expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a>
</b:loop>
&lt;/tags&gt;" /&gt;
</center>
</div>
<b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>

Akhir sekali klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

Tuesday, February 16, 2010

Penglipurlara politik cakap tak serupa bikin.


Gua semacam terperasan, makin banyak blog yang menunjukkan minat tulis pasal politik. Orang nak berpolitik, dia pun nak juga. Ini sebenarnya menggambarkan kebebasan menulis yang sepatutnya di manfaatkan dengan sebaik-baiknya. Tapi tetap juga ada nada-nada sumbang yang berbunyi "tak ada kebebasan".

Ada yang tulis, condongnya ke kanan, ada yang ke kiri dan ada yang tengah-tengah. Tapi yang jenis tengah-tengah memang payah nak jumpa.

Malangnya, yang menyebabkan nama blogger khasnya blogger politik jadi tak sihat, berpunca dari segelintir blogger yang boleh di ragukan kredebilitinya dalam menulis sesuatu isu. Sumber yang datangnya dari cerita kedai kopi, copy paste, khabar angin dan ada kalanya datang dari angin kentut yang di tambah lebih kurang menjadi secukup rasa. Dasar penglipurlara politik murahan.

Entri yang di sampaikan kepada readers hanyalah sekadar teori domino dan andaian yang di tulis main ikut sedap macam tulis karangan. Imaginasi tahap tinggi. Tapi perangai tak matang. Tu yang kadang-kadang, siap keluar maki hamun dan sumpah seranah tak kira siapa. Janji puas. Berjuang katakan.

Tak pasti pula gua kalau ada blogger yang dapat lesen maki hamun. Salahkan itu, salahkan ini. Itu tak betul, ini tak betul. Kalau boleh dia dengan dia punya perjuangan saja yang betul. Yang bagi komen pun ada yang jenis lebih kurang. Anonymous tu biasa-biasa saja. Bila ada yang tak sekepala, mesti kena label itulah, inilah, hukum itu, hukum ini. Entah apa-apa. Provokasi macam budak-budak belum cukup umur yang hanya menyusahkan dan merosakkan.

Mesej apa sebenarnya yang hendak di sampaikan kepada readers. Berjuang jenis tunggul apakah ini?

Semakin boleh di pertikaikan kredibiliti penulis yang berselindung di sebalik nama samaran yang ala-ala macam hero hindustan tapi bila tengok avatar, gambar pokok kelapa terpapar. Privacy katanya. Tapi, tulis dalam blog bukan main. Pung pang pung pang. Cakap tak serupa bikin.

Tak kiralah karat ke sebelah mana sekali pun terhadap politik, yang penting sekali adalah sumber dan fakta yang ingin di sampaikan. Pastikan kesahihannya. Lepas tu kalau tak puas hati pun janganlah lebih-lebih sangat. Nak kutuk nak maki, apa hal. Pandai pulak marah bila ada yang balas. Oh..gua terlupa. Berjuang katakan. Nak tulis bab politik tu biar berpada-pada. Ambil pendekatan bersederhana saja pun dah cukup. Politik tetap politik.

p/s:
~ Jangan memalitkan tahi pada perjuangan yang anda katakan benar itu. Kalau muka sendiri, tak mengapa.

~ Lebih baik berdiri atas pagar. Baru rasa tinggi sikit. Pandangan pun makin luas.