• Natlie Imbruglia

    Doesn`t she look very cool?

  • Thousands of Years

    Earth has lived thousands of years...

  • Fruits

    Fruits are vital for health and their nutrients...

  • The Lonely Road

    The Lonely Road reminds Me with You...

  • Twister

    Here are some twisting graphics for you...

Monday, February 15, 2010

Cara mudah tukar icon Favicon blog


Terdapat satu trik yang paling mudah sekali jika anda ingin menukar icon favicon blog yang terpapar pada navigation toolbar dan juga tab. Contoh icon favicon yang telah di tukar tersebut boleh anda lihat pada gambar yang di tunjukkan di atas.

Untuk menukar ikon tersebut, sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

Langkah 1

Bina satu image yang bersaiz 50px x 50px. Anda juga boleh menggunakan gambar muka anda sendiri jika perlu.

Langkah 2

Upload image tersebut pada file hosting. Anda juga boleh upload image tersebut pada post dan klik Saved. Seterusnya, salin URL image tersebut.

Bagi anda yang upload image tersebut pada post, URL yang di highlightkan pada contoh gambar di bawah adalah URL bagi image yang di upload itu.


Langkah 3

Paste URL image( rujuk langkah 2) dan paste pada teks Masukkan URL image di sini pada kod berwarna biru di bawah.

<link href='Masukkan URL image di sini' rel='shortcut icon'/>

Contoh kod yang telah di edit:

<link href='http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/S3j7-N2gKMI/AAAAAAAAA7U/-jpaq7_j2No/s320/favicon.jpg' rel='shortcut icon'/>


Langkah 4

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. 

Langkah 5

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl + F dan taip atau paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find. Seterusnya tekan kekunci Enter.

Langkah 6 

Salin kod yang telah siap di edit tadi( rujuk langkah 3) dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod ]]></b:skin>

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

12 comments:

  1. thanks man. mmg senang.nk kongsi ngan org len lak.

    ReplyDelete
  2. pernah cuba dulu tak jadi...sekarang baru jadi...hihi

    ReplyDelete
  3. haah, FIND tu kat mne?xde ponnnn...
    asik error je, knp erk?hissshhhh, ni yg fed-up ni..

    ReplyDelete
  4. napa tak kuar gambar ae.dia kelua simbol internet explorer je

    ReplyDelete
  5. Napa dah tak nak jadi?
    mana entry yg lama? ko dah delate ke?
    Dulu jadi je, bila tukar template, dah hilang la...

    ReplyDelete
  6. yay dah berjaya laksanakan tuto ni.
    mekacih..
    peace all

    ReplyDelete
  7. x fhm la
    boleh buat dlm gambar nk dpt url mcm mane?

    ReplyDelete