• Natlie Imbruglia

    Doesn`t she look very cool?

  • Thousands of Years

    Earth has lived thousands of years...

  • Fruits

    Fruits are vital for health and their nutrients...

  • The Lonely Road

    The Lonely Road reminds Me with You...

  • Twister

    Here are some twisting graphics for you...

Wednesday, February 24, 2010

Cara pasang menu bar versi 2


Untuk memasang menu bar dibawah header, seperti yang boleh anda lihat pada blog ini ataupun di template classic(sila klik), sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

p/s: Sila save script template anda.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find. Seterusnya tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste di atas atau sebelum kod ]]></b:skin> ( rujuk langkah 2)

p/s: Anda boleh edit kod warna yang di bold mengikut keseuaian blog anda jika perlu.

.invertedshiftdown{
padding: 0;
width: 100%;
border-top: 5px solid #000;
background: transparent;
voice-family: "\"}\"";
voice-family: inherit;
}

.invertedshiftdown ul{
margin:0;
margin-left: 40px;
padding: 0;
list-style: none;
}

.invertedshiftdown li{
display: inline;
margin: 0 2px 0 0;
padding: 0;
text-transform:uppercase;
}

.invertedshiftdown a{
float: left;
display: block;
font: bold 12px Arial;
color: black;
text-decoration: none;
margin: 0 1px 0 0;
padding: 5px 10px 9px 10px;
background-color: white;

-moz-border-radius-bottomleft: 5px;
border-bottom-left-radius: 5px;
-moz-border-radius-bottomright: 5px;
border-bottom-right-radius: 5px;
}

.invertedshiftdown a:hover{
background-color: #000;
padding-top: 9px;
padding-bottom: 5px;
color: white;
}

.invertedshiftdown .current a{
background-color: #D10000;
padding-top: 9px;
padding-bottom: 5px;
color: white;
}

Langkah 4

Salin kod merah di bawah dan edit pada notepad. Gantikan kod merah yang di bold dengan URL dan teks pilihan anda.

<div class='invertedshiftdown'>
<ul>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 1</a></li>
<li class='current'><a href='masukkan URL di sini'>Link 2</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 3</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 4</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 5</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 6</a></li>
</ul>
</div>
<br style='clear: both;'/>

Langkah 5

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod <div id='content-wrapper'> pada ruang Find dan seterusnya tekan Enter.

Langkah 6 

Salin kod berwarna merah yang telah di edit (rujuk langkah 4) dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div id='content-wrapper'> (rujuk langkah 5)


Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

11 comments:

  1. tak boleh buat tak tahu salah kat mane

    ReplyDelete
  2. thanks for the sharing anyway dont forget to checkout my blog at http://markjue92.blogspot.com I'm following u

    ReplyDelete
  3. @Fyzal

    Ok jer.Cuma bz. Kehkeh.Terima kasih sebab singgah.

    ReplyDelete
  4. maken lame, makin ensem blog ni,,huhuh

    ReplyDelete
  5. Terimakasih tutorialx, sgt bermanfaat

    ReplyDelete
  6. Yang ni gua pasang kat blog baru gua. Tqs Nes!

    ReplyDelete
  7. @ZELL

    Tengok kat sini

    http://maribinablog.blogspot.com/2010/02/cara-pasang-menu-bar-pada-blog.html

    ReplyDelete
  8. @ABDUL HALIM

    Ada. Atas button Start.

    ReplyDelete